Lapsihieronta

Lasten hieronta rauhoittaa lasta, poistaa kehon jännitystä ja vahvistaa lapsen kehonkuvaa ja itseluottamusta. Hieronnan avulla lapselle välittyy viesti hyväksynnästä ja näin myös lapsen omat rajat vahvistuvat. Lapsen toiveita ja tarpeita kunnioittava kosketus auttaa lasta arvostamaan terveesti omaa kehoaan ja suojelemaan omaa itseään.

Hieronta myös vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa ja näin vahvistaa immuunijärjestelmää. Hieronta vaikuttaa suotuisasti hermoston kehitykseen, lievittää kipua ja parantaa unen laatua. Pehmeässä kosketuksessa mielihyvähormoni oksitosiinin erittyminen kehossa aktivoituu, mikä puolestaan vähentää stressihormoni kortisolin erittymistä.

Lapsen hieronta
Lapsen hieronta

Miten lapsihieronta tapahtuu?

Toteutan lapsihieronnan aina lapsen tarpeiden mukaan. Pääsääntöisesti käytän TaktiiliStimuloinnista (kosketusterapiasta) tuttuja otteita. Siinä hieronta tapahtuu turvallisin, tutuin, samoina toistuvin liikkein. Liikkeet toistuvat samoina joka kerta niin selässä, vatsassa, käsissä, jaloissa kuin jalkaterissä. Huomioiduksi tulevat myös, pää, kasvot ja niska. Liikkeet ovat pehmeitä ja rytmisesti eteneviä ja toistuvat aina samalla tavoin. Näin lapsi kokee olonsa turvalliseksi ja voi rentoutua. Lapsihieronta kestää noin 40 minuuttia. Lapsen ikä ja kulloinenkin vireystila kuitenkin säätelevät hierontaan käytettyä aikaa ja voimakkuutta. Pääasiassa hieronta kuitenkin tehdään kevyin sivelevin liikkein. Hieronta tehdään hierontapöydällä, jossa ollaan ensin selin ja sitten vatsallaan. Hieronta päättyy kapalointiin. 

Hierontaan käytetään öljyä, mutta hieronta voidaan tehdä myös ilman, jos lapsella on allergiaa tai hänestä tuntuu paremmalta tulla kosketetuksi ilman öljyä. Vaatetuksessa huomioidaan lapsen toiveet. Hoitotila on lämmin ja lapsi saa pötkötellä peitteiden alla, ainoastaan käsiteltävä kehon osa on esillä. Taustalla soi rauhoittava musiikki. 

Kenelle lapsihieronta soveltuu?

Hieronta sopii perusterveelle lapselle lisäämään tervettä kehonkuvaa ja vahvistamaan tunnetta hyväksytyksi ja nähdyksi tulemisesta. Hieronta (kosketusterapia) sopii erityisen hyvin myös kehitysvammaiselle lapselle, joka ei luonnostaan kykene esimerkiksi koskettamaan itseään. Myös syömishäiriöiset lapset ja masennusoireista kärsivät lapset ovat hyötyneet lapsihieronnasta. ADHD-oireet ja agressiivisuus ovat tutkimusten ja kokemusten valossa lievittyneet hieronnan avulla. Kosketus lievittää ahdistusta ja kohottaa alakuloista mieltä. Kosketus voi myös auttaa kehon kiputiloihin ja rauhoittaa yöunta. Alipainoiset lapset ovat myös hyötyneet kosketusterapiasta, heillä painonnousu on lähtenyt käyntiin säännöllisten hoitojen avulla. Hellän kosketuksen ja hieronnan avulla koko lapsen hermosto rauhoittuu. 

Ensimmäisellä käynnillä lapsen huoltajan tai muun turvallisen aikuisen tulee olla mukana. Jos sinulla herää kysymyksiä lapsihieronnasta, ota minuun yhteyttä, puh. 040-1707880.

Voit lukea lisää TaktiiliStimulointi -kosketusterapiasta täältä:

Minusta hoitajana voit lukea lisää täältä:

Voit varata ajan lapsellesi tästä: