TaktiiliStimulointi

Koe kosketuksen voima!

TaktiiliStimulointi®

TaktiiliStimulointi on koko kehon hoitomuoto, kevyen kosketuksen avulla. Hoito on syvästi rentouttava ja laittaa kehon onnellisuushormoni oksitosiinin virtaamaan. Samalla se laskee stressihormoni noradrenaliinin tasoja kehossa, jonka vuoksi hoidolla on tehokas vaikutus stressin alentamiseen. 

TaktiiliStimulointi on tietoinen ja järjestelmällinen kosketusmenetelmä, jonka tarkoituksena on aktivoida suurinta aistinelintämme ihoa. TaktiiliStimulonti määritellään aisteja harjoittavaksi ja päivittäistä hyvinvointia lisääväksi menetelmäksi. Se on myös neuropsykologinen ja -fysiologinen hoitomuoto. TaktiiliStimulointi on strukturoitu hoitomuoto, joka tarkoittaa sitä, että sivelyt noudattavat tiettyä järjestystä, jotta hoito tuntuisi aina tutulta ja turvalliselta.

Taustaa

TaktiiliStimuloinnin on kehittänyt ruotsalainen Gunilla Birkestad, joka on toiminut mm. sosiaalialan lastenhoidon opettajana vuodesta 1970. Työskennellessään hoitoalalla hän huomasi tietoisen käsien käytön merkityksen ja kosketuksen tarpeellisuuden. Kokemuksensa pohjalta hän alkoi vuonna 1984 kehittää kosketushoitomenetelmää, TaktiiliStimulointia, joka soveltuu käytettäväksi myös hoito-, hoiva- ja kuntoutustyössä. TaktiiliStimulointi  -koulutusta on Ruotsissa annettu vuodesta 1990 lähtien ja Suomessa vuodesta 2001.

Kosketuksen vaikutukset

Tutkimukset, joita on tehty mm. ruotsalaisen prof. Kerstin Uvnäs-Mobergin johdolla Tukholman Karolinska Institutetissa sekä yhdysvaltalaisessa Touch Research Institutessa, ovat osoittaneet, että kosketus mm.

  • lievittää kipua
  • vahvistaa immuunijärjestelmää
  • edistää vatsan ja suolen toimintaa
  • parantaa alipainoisten lasten ja aikuisten painonkehitystä
  • edistää kommunikointimahdollisuuksia
  • edistää oppimista
  • vähentää aggressiivisuutta ja lisää uteliaisuutta
  • rauhoittaa ja lisää elämänlaatua

TaktiiliStimuloinnin käyttö

Kosketuksen tarve lisääntyy sairastumisen, loukkaantumisen ja toimintakyvyn alentumisen myötä. Kosketus on tärkeänä tukena myös palliatiivisessa hoidossa. TaktiiliStimulointi sopii kaikille ja sitä käytetään mm. stressin lievittämiseen, kehonkuvan parantamiseen sekä masennuksen ja ahdistuksen lievittämiseen. Menetelmä perustuu siihen, miten me luonnostaankin sivelemme ihoamme.

TaktiiliStimulointi on sopiva menetelmä kaikille, jotka haluavat rentoutua ja kohentaa elämänlaatuaan.

Hoito toteutetaan paljaalle iholle lämpöisen öljyn avulla, rauhallisen musiikin soidessa taustalla. Hoito kestää 40 minuuttia ja sen jälkeen voi halutessaan jäädä vielä hetkeksi rentoutumaan hoitopöydälle.

Yleensä hoito annetaan suoraan iholle, mutta jos henkilö on esim. kosketusherkkä, voidaan hoito antaa myös vaatteiden läpi.

Tämä hoito on sinulle, jos haluat rentoutua, haluat kosketusta, olet stressaantunut, kärsit masennuksesta tai ahdistuksesta, kärsit huonosta kehon kuvasta, kärsit huonosta itsetunnosta tai haluat oppia rakastamaan itseäsi enemmän